Search Bosnia and Herzegovina aviation news

Wednesday, November 16, 2022

✈easyJet je zainteresovan da uspostavi bazu u Sarajevu!

 


Nakon što sam napravio analizu o dolasku Ryanair-a u Sarajevo, iz meni pouzdanih izvora sam dobio informaciju da je pored Ryanair-a i easyJet zainteresovan za uspostavljanje baze na aerodromu Sarajevo. Pošto sam analizirao Ryanair, sada ću to isto uraditi i za easyJet.

easyJet  je britanski niskotarifni avioprijevoznik s glavnom bazom na londonskom aerodromu Luton. Kompaniju je osnovao  Stelios Haji-Ioannou 1995. godine, po ugledu na američki Southwest Airlines. Kompanija posluje u sklopu grupe easyGroup koja je uspostavila europski odjel kompanije nakon izlaska Velike Britanije iz EU . Kompanija posjeduje europski Air Operators Certificate (AOC) sa sjedistem u Beču. Kompanija posjeduje i švicarski Air Operators Certificate (AOC).

easyJet je jedna od najvecih europskih avio kompanija, koja u floti ima 276 aviona. Kompanija u floti ima slijedeće avione:

Airbus 319 (94 aviona) – kapacitet 150 sjedišta

Airbus 320 (167 aviona) – kapacitet 186 sjedišta

Airbus 321 (15 aviona) – kapacitet 235 sjedišta

Kompanija trenutno ima narudžbu za 161 aviona (Airbus 320neo, 128 aviona i Airbus 321neo, 33 aviona)

easyJet većinu svojih operacija obavlja u zapadnom dijelu Europe, a ako se dogodi da avio kompanija uspostavi bazu u Sarajevu, to će biti njihova prva baza izvan Europske Unije i Švicarske.

Lista aerodroma sa najvećim brojem letova easyJet-a:

easyJet ima idealnu flotu za bazu u Sarajevu, Airbus 319 je avion manjeg kapaciteta i može se koristiti na destinacijama koje su u razvoju ili tokom zime kada su putovanja znatno manja. Tokom ljetnih mjeseci Airbus 320 je idealan jer nudi veci  broj sjedišta.Po mom mišljenju easyJet bi tokom ljetnih mjeseci u početku imao dva bazna aviona u Sarajevu, tipa Airbus 319, dok bi tokom zimskih mjeseci kompanija u Sarajevu imala jedan bazni avion, tipa Airbus 319. Nakon prve sezone kompanija bi imala stacionirana dva aviona tokom cijele godine. Kao i u slučaju Ryanair-a i easyJet bi počeo sa letovima sa početkom aprila 2023. godine. Prednost easyJet-a u odnosu na Ryanair je u tome što easyJet većinu svojih letova obavlja sa glavnih europskih aerodroma, ali samim tim i cijene karata bi bile veće u odnosu na Ryanair.

Sa ovim redom letenja kompanija bi imala 40 sedmičnih letova, u prosjeku 6 dnevni polazaka svakog dana. Sa ovim brojem polazaka kompanija bi imala na raspolaganju 12.000 sjedišta svake sedmice ili 1.714 raspoloživih sjedišta na dnevnoj bazi. Godišnji broj raspoloživih sjedišta sa gore navedenim redom letenja bi bio oko 624.000 sjedišta, sa prosječna popunjenost kabine od oko 85%, znači da bi aerodrom Sarajevo dobio oko 530.000 putnika na godišnjem nivou.

Izvor: Zahid Krkić (flyingbosnian)