Search Bosnia and Herzegovina aviation news

Wednesday, October 10, 2018

✈Banja Luka Winter 2018-19


Banja Luka destination map Winter 2018/19

Nakon skoro cijele decenije zastoja u razvoju putničkog saobraćaja,  Aerodrom Banja Luka će konačno od slijedećeg mjeseca početi da zauzima mjesto koje mu pripada u okvirima civilnog avio saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Potencijal aerodrome je veliki, uzimajući u obzir da je Banja Luka drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini, koji je takodje univerzitetski i ekonomski centar ovog dijela Bosne i Hercegovine. Procjene su da aerodromu Banja Luka gravitira oko 1 milion stanovnika sa prostora sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, kao i stanovnistvo iz pograničnih dijelovi Hrvatske uz obalu rijeke Save. Aerodrom Banja Luka ima jako povoljnu geografsku poziciju i povezan je auto-putom Banja Luka- Bosanska Gradiška- Zagreb i odnedavno Banja Luka-Doboj.



Najveći europski nisko-tarifni avio prijevoznik Ryanair će povezati banjalučki aerodrom sa tri destinacije u Europi: Brussels-Charleroi u Belgiji, Memmingen u Njemačkoj i Stockholm-Skavsta u Švedskoj. Sve tri destinacije će biti povezane sa Banja Lukom sa dva leta sedmično sa avionom Boeing 737-800 koji ima kapacitet od 189 sjedišta. Sa početkom ljetne sezone letenja, od aprila slijedeće godine postoji vrlo izuzetna mogućnost da će Ryanair dodati barem još dvije destinacije na svoju mrežu letova iz Banja Luke. Pored Ryanair-a tokom naredne zimske sezone letove iz Beograda za Banja Luku će odrzavati Air Serbia sa tri leta sedmično.
Prema procjenama koje su radjene od strane samog Ryanair-a već u 2019. godini aerodrome Banja Luka može očekivati brojku od 120.000 putnika na godišnjem nivou. 

Source: Flying Bosnian

No comments: