Search Bosnia and Herzegovina aviation news

Friday, December 11, 2020

✈Aerodrom Bihac - Studija o procjeni utjecaja na okolinu

Studija o procjeni Utjecaja na okoliš radi se za projekat izgradnje aerodroma u Bihaću. Cilj projekta, izgradnje aerodroma, je uspostaviti zračni promet i povezati Grad Bihać i Unskosanski kanton sa ostalim gradovima u BiH (Sarajevo, Mostar, Tuzla) i drugim destinacijama izvan BiH-a, u cilju razvoja poslovanja, turizma, sporta i privatne avijacije i generirati privredni rast kroz izgradnju poslovnog - turističkog aerodroma u Bihaću na lokaciji gdje trenutno postoji mali sportski aerodrom. Značaj aerodroma se ogleda i u tome, što će Zapadno Evropsko turističko tržište postati važno odredište za turoperatore koji će uključivati charter prijevoz ove zračne luke u svojoj ponudi zbog raftinga, lova, ribolova i drugih turističkih I poslovnih aktivnosti i mogućnosti koje postoje u samoj regiji ali i susjednoj Hrvatskoj.



Ova turistička i poslovna tržišta predstavljaju vrlo dinamičnu ekonomsku kategoriju sa velikim mogućnostima u pogledu postojećih poslovnih veza sa firmama iz Bihaća i sportskoturističke aktivnosti koje se nude u regiji i šire.



Dakle, generalni ciljevi projekta su:

    • uspostavljanje regionalne rute sa: Sarajevom, Bečom, Minhenom, Skandinavskimzemljama, Katarom, Turskom, Dubajiem i sl.
    •  mogućnost organizovanja čarter letova (mogućnost organizovanja turističkih ruta)
    •  preseljenju i uspostavljanju novih industrijskih zona
    •   promociji i razvoj turizma
    •  poslovna povezanost grada sa zemljama u okruženju.

>>> CIJELI IZVJEŠTAJ <<<

 


 


 


 


 


 


 


 


 


Source: Flying Bosnian and CETOR

No comments: