Search Bosnia and Herzegovina aviation news

Friday, November 22, 2019

✈ Intervju sa: Medjunarodni Aerodrom Sarajevo




Intervju sa glasnogovornicom aerodroma Sarajevo Sanjom Bagaric o trenutnim radovima na aerodromu Sarajevo.

Sanacija parkirnih pozicija za avione?

Kada je riječ o sanaciji parkirnih pozicija za zrakoplove, upravo je u tijeku sanacija parking pozicije 6.
Na platformi Međunarodnog aerodroma Sarajevo  postoji 7 parking pozicija za zrakoplove. Uslijed dugogodišnje uporabe površinski slojevi su naborani te je potrebno izvršiti njihovu potpunu sanaciju. U prethodnom trogodišnjem periodu izvršena je sanacija asfaltnih površina ispod aviomostova, odnosno zamjena asfaltne podloge sa betonskim pločama na parking pozicijama broj 3, 4 i 5. U cilju smanjenja opasnosti od oštećenja zrakoplova i sredstava za opslugu i dostizanja prihvatljivog nivoa rizika,u ovoj godini pristupilo se sanaciji parking pozicije 6 na površini oko  2333 m2, a  radovi na sanaciji ovog dijela platforme bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

Nabavka novih autobusa?

Kada je riječ o nabavci autobusa, zbog zahtjeva pojedinih zrakoplovnih prijevoznika za korištenjem isključivo otvorenih parking pozicija, kao i drugih prijevoznika koji zbog tipova zrakoplova koriste samo otvorene parking pozicije, neophodno je povećanje broja autobusa.
U ovoj godini trebala bi biti nabavljena dva nova autobusa vrhunskih karakteristika, nivoa postojećih COBUS autobusa, jedan  većeg kapaciteta i jedan manji za VIP izaslanstva čija je opremljenost i unutrašnjosti prilagođena potrebama VIP osoba te je vrijednost takvog vozila približna vrijednosti autobusa većeg kapaciteta.

Nabavka i zamjena avio mostova?


Za nabavku novih aviomostova još nije raspisan tender, ali zbog specifičnosti lokacije, najvjerojatnije će biti nabavljeni aviomostovi, koji će biti kombinacija staklenih i običnih aviomostova. Stakleni mostovi imaju problem sa zagrijavanjem, a što bi zbog otvorenosti piste i sunčanosti pozicije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo moglo biti problem.

Radovi na prosirenju terminala?

Kada je riječ o radovima na proširenju Terminala B, oni idu planiranom dinamikom.Radovi se obavljaju i u noćnim satima, posebno kada je riječ o bučnim aktivnostima, čije bi izvođenje tijekom dana predstavljalo smetnju putnicima i zaposlenicima. Svakodnevno je na gradilištu angažirano između 50 – 80 ljudi različitih struka (armirači, betonirci, tesari, izolateri, mašinisti na bagerima, valjcima, rovokopačima,kranista itd..)
Riječ je o izuzetno zahtjevnim radovima, posebice jer se isti odvijaju pokraj postojećeg objekta koji je u punoj uporabi, te koji koristi postojeću infrastrukuru - komunalnu, vodovodnu, elektrodistribuciju, a predviđenim radovima sve instalacije je nužno izmjestiti i u konačnici povezati u novu cjelinu.
Unatoč navedenim ograničenjima, poduzete su sve mjere da radovi ne utječu na normalno odvijajanje zračnog prometa, iako će u određenim fazama bitno usložniti posao za zaposlenike MAS-a.
S obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produljen za jedan mjesec, te je njihovo okončanje sada predviđeno za kraj 2020. godine. 
U vezi sa navedenim, podsjećamo da dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorija hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe zrakoplovnih prevoznika i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe, te svih pratećih službi.
Tijekom svih ovih radova Međunarodni aerodrom Sarajevo  će raditi bez smanjenja kapaciteta, a zastoja u redovnom odvijanju prometa neće biti. 


Izvor: Flying Bosnian

1 comment:

Deepali said...

This wwas great to read