Search Bosnia and Herzegovina aviation news

Sunday, February 15, 2015

✈ Alarmantno stanje u BH Airlines-u

I nakon svih sastanaka odrzanih prosle sedmice izmedju Vlade Federacije BiH, Aerodroma Sarajevo i BH Airlines-a stanje u kompaniji je alarmantno. Kao sto je se i ocekivalo Eurocontrol je najavio zabranu preleta prostora pod nazorom Eurocontrola (cijelo podrucje Evrope), jedinog operativnog  aviona BH Airlines-a zbog neisplacenih dugova za usluge preleta i navigacije, isti slucaj je i sa aerodromom Cirih.
Poslije svih ovih negativnih dogadjanja u kompaniji, jedini partner BH Airlines-a, Air Serbia je najavila ukidanje saradnje sa BH Airlines-om i raskidanje code share ugovora, od 1 marta ove godine.
Nakon najava iz Vlade da ce se nesto uraditi po pitanju spasavanja kompanije, nista se jos nije obistinilo a i sama uprava kompanije nema jasan plan kako da nastave dalje. Zbog svih propustenih godina i sansi i amaterskog upravljanja kompanijom, koja nikad nije imala viziju i strategiju razvoja, stvari su takve kakve jesu danas.
Danas se samo govori o posljedicama a ne uzrocima zasto se kompanija nalazi pred gasenjem. Dok god se budemo vodili logikom da se novac poreznih obveznika moze rasipati bez odgovornosti od strane javnih preduzeca i bez kriminalnog gonjenja za rasipnistvo i korupciju, namjestanje tendera,primanje u radni odnos prijatelja i rodbine koji nisu kvalifikovani za pozicije na koje su postavljeni itd..., ove kompanije se nemogu nadati uspjehu, i cim se zavrne dotok sredstava iz budzeta iste dolaze pred zatvaranje.
U slucaju BH Airlines-a, od samog nastanka kompanije pa do danas cijelo vrijeme kompaniju su potresale razne afere i nezakonske radnje ali nikad niko za to nije ni optuzen ni procesuiran pred tuzilastvom? Posteni radnici ove kompanije zasluzuju mnogo vise i bolje, a ne da svaki dan strahuju da li ce im kompanija prestati sa radom i dok ti isti ljudi ne primaju posteno zaradjene plate, sto se nemoze reci za  upravu, koja nije u stanju da sastavi red letenja i iskoristi avione koje imaju, vec trckaraju po bh. medijima kukajuci.
Postoji nacin da se BH Airlines izvuce iz sadasnjeg stanja ali sa pravim menadzmentom  i punom podrskom Vlade, ali ako se budu vodili dosadasnjom logikom rada mislim da su dani za BH Airlines odbrojani.
Moj prijedlog plana za rekonkstrukciju i obnovu BH Airlines-a:(dokument je proslijedjen Vladi FBiH, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, BH Airlines-u)
BH Airlines plan za rekonstrukciju

No comments: